2012. szeptember 15., szombat

Jay Asher: 13 okom volt

Mikor Clay Jensen hazaér az iskolából, egy különös csomagot talál a verandán, amit neki címeztek. A csomagban néhány kazettára bukkan, amiket Hannah Baker - osztálytársa és titkos szerelme - készített, aki két héttel korábban öngyilkosságot követett el. Hannah elmondja, hogy tizenhárom oka volt annak, hogy úgy döntött, véget vet az életének. Clay az egyik. Ha meghallgatja a kazettákat, megtudja, miért. Clay egész éjszaka ide-oda bolyong a városban Hannah szavait hallgatva. Tanúja lesz a lány fájdalmának, és megtudja az igazságot saját magáról - az igazságot, amivel soha nem akart szembenézni.

„Helló, Fiúk, Lányok! Itt Hannah Baker, élőben és sztereóban.
Nincs visszatérés. Nincs ráadás. És ez alkalommal abszolút nincsenek kívánságok.
Remélem, készen állsz, mert most elmesélem neked az életemet. Pontosabban azt, hogy miért lett vége. És ha ezeket a kazettákat hallgatod, te vagy az egyik oka.”

 
Hogy mi fogott meg a könyvben először? Egyértelmű, hogy a borító. Bár mostanában a kiadók igyekeznek, a legmegkapóbb előlapokat elkészíteni, engem mégis ez az egy ragadott meg, úgyis mondhatnám szerelem volt első látásra. Aztán elolvastam a fülszöveget és azt hiszem végül mégis ez döntötte el, hogy én ezt a könyvet el szeretném olvasni. A regény legjobb része szerintem a kazettás ötlet, és az, hogy az ember nem vár happy endet. Hannah öngyilkos lett. (Ezt már azelőtt megtudjuk, hogy kinyitnánk a könyvet.) És erre tizenhárom oka volt. Halála előtt azonban kazettára rögzíti, hogy kiknek a tettei vezették idáig. És a felvételeket elküldi az érintetteknek.
,,Két szabály van. Végig kell hallgatni a kazettákat, és utána tovább kell küldeni."
Amikor Clay megkapja a kazettákat, nem tudja, ő hányadik a sorban. És fogalma sincs, mi olyat tett, ami arra késztette Hannah, hogy megváljon az életétől. Párhuzamosan olvashatjuk Hannah monológját, és azt, ahogyan Clay erre reagál.Tehát nagyon kell figyelni, mert akár soronként is változik a mesélő szemszöge, így egyszerre két személy érzéseibe éljük bele magunkat.
Ami engem a legjobban megdöbbentett, hogy bár 13 okot vártam, 13 olyan okot amiért Hannah feladta, nem kaptam meg. Mert Hannah-t meg lehetett volna menteni. Ha nem ilyen gyenge, ha nem hagyja, hogy a 3-4. ok környékén kifolyjon a keze közül az élete, Hannah élne. De aztán rájöttem. A lány nem gyenge volt, egyszerűen az a típus volt, aki nem tud segítséget kérni, de ha nem kap segítséget, feladja.  Egy dolgot biztos tanulhatunk a kötetből: akármit teszünk (és néha, ha nem csinálunk semmit, akkor azzal tettünk valamit), az hatással lehet valaki más életére. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése